Αυτή την εβδομάδα ασχοληθήκαμε με το δάσος.( γνωριμία με τα ζώα και τα φυτά του δάσους, κατανόηση της έννοιας της τροφικής αλυσίδας και αλληλεξάρτησης των φυτών και των ζώων αλλά και του ανθρώπου, δασοπροστασία, αναδάσωση )

Αρχικά, διαβάσαμε με τα παιδάκια το παραμύθι : “ Μια μέρα στο μαγεμένο δάσος με τον Γούλη Περιεργούλη” Μέσα από αυτό το παραμύθι θίγεται το πρόβλημα της παράνομης υλοτόμησης. Τα παιδάκια παροτρύνθηκαν να πουν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα.

Έπειτα φτιάξαμε ένα κολάζ με φύλλα και καρπούς από δέντρα του δάσους και βότανα όπως χαρουπιά, πλάτανο, πεύκο, φασκόμηλο, ρίγανη.

Κάποια στιγμή βγήκαμε στην αυλή του νηπιαγωγείου και τα παιδάκια παρατήρησαν τους κορμούς κάποιων κομμένων δέντρων. Τα παιδιά έμαθαν ότι παρατηρώντας τους κύκλους – δαχτυλίδια στους κορμούς των δέντρων και μετρώντας τους μπορούν να ενημερωθούν για την ηλικία του συγκεκριμένου δέντρου. Για κάθε χρόνο προστίθεται ένας καινούργιος δαχτύλιος.

Επίσης τα παιδάκια έκοψαν ζώα του δάσους και τα τοποθέτησαν στις αντίστοιχες φωλιές τους.

Στα πλαίσια των εικαστικών τα παιδιά έφτιαξαν το δικό τους δάσος με τυπώματα από σφουγγάρι που βούτηξαν σε δαχτυλομπογιά.

Επίσης έφτιαξαν φιδάκια σχεδιάζοντας στο σώμα τους κύκλους και τρίγωνα.

Το project ολοκληρώθηκε με ένα δρώμενο που έπαιξαν τα παιδιά με τίτλο: "φωτιά στο δάσος". Τα παιδιά μοιράστηκαν τους ρόλους τους (πουλιά, δέντρα , φωτιά , πυροσβέστης, παιδιά που κάνουν αναδάσωση). Τα δέντρα στολίζουν το δάσος, κουνούν τα φύλλα τους καθώς φυσά το αεράκι. Ξαφνικά πιάνει φωτιά στο δάσος. (Τα παιδιά φωτιά ρίχνουν κόκκινες κορδέλες πάνω στα δέντρα που καίγονται και γίνονται μαύρα κούτσουρα.) Έπειτα έρχεται ο πυροσβέστης για να σβήσει τη φωτιά. Κάποια παιδάκια με φυτά, ποτιστήρια, φτυαράκια κάνουν αναδάσωση. Το δάσος αποκτά ξανά ζωή και τα πουλάκια επιστρέφουν σε αυτό τιτιβίζοντας χαρούμενα.