Αυτή την εβδομάδα την αφιερώσαμε στις Απόκριες. Συζητήσαμε με τα παιδιά για τα ήθη και τα έθιμα των Αποκρεών. Τι σημαίνει η λέξη Απόκριες, γιατί πετάμε χαρταετό, γιατί λέμε την Καθαρά Δευτέρα έτσι; Στη συνέχεια τα παιδάκια έφτιαξαν μάσκα γουρουνάκι (φωτογραφία) καθώς και αποκριάτικο καπέλο πασχαλίτσα (φωτογραφία). Επίσης έφτιαξαν κλόουν. (φωτογραφία)

Διαβάσαμε το μύθο του Αισώπου : «Το λιοντάρι και το ποντίκι» και τα παιδιά αφού φόρεσαν τις ανάλογες μάσκες δραματοποίησαν το μύθο και χάρηκαν πάρα πολύ (φωτογραφία). Επίσης αναβιώσαμε το αποκριάτικο έθιμο «Οι κουδουνάτοι της Λέσβου» ή «Οι Γέροι της Σκύρου» . Έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και τη λατρεία του Θεού Πάνα . Τα παιδιά φόρεσαν στη μέση τους ποιμενικά κουδούνια και άρχισαν να χορεύουν. Ο θόρυβος που έκαναν τα κουδούνια καθώς τα παιδιά λικνίζονταν πραγματικά τα ενθουσίασε.! Έτσι θελήσαμε να «ξυπνήσουμε τη φύση» για να μπει η Άνοιξη (φωτογραφία). Επίσης τα παιδιά έφτιαξαν τους δικούς τους χαρταετούς (φωτογραφία).

Στη συνέχεια μιλήσαμε για την κυρά Σαρακοστή που η παράδοσή μας τη συμβολίζει ως μια γυναίκα, που έχει χέρια σταυρωμένα σε στάση προσευχής, χωρίς στόμα γιατί νηστεύει και με επτά πόδια όσες οι εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Έτσι φτιάξαμε κολάζ με τα σαρακοστιανά εδέσματα (φωτογραφία).

Την Παρασκευή τα παιδάκια ήρθαν ντυμένα με αποκριάτικες στολές και ακολούθησε μασκέ πάρτι με χορό, τραγούδια και παιχνίδια. Παίξαμε αποκριάτικο μπόουλινγκ. Τα παιδιά προσπαθούσαν να στοχεύσουν και να ρίξουν με την μπάλα τους τα μπουκάλια κλόουν που είχαν στηθεί απέναντί τους (φωτογραφία). Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες στο Φώτο Album.